Willen mensen nog betalen voor diensten?

Concurrentie

Op internet wordt volop gediscussieerd over de toegevoegde waarde van adviseurs, het nut van social media en of je nu wel of niet zou moeten betalen voor kraanwater in een restaurant. Uiteindelijk draait het allemaal om wat je dienst voor je gasten of klanten betekent.

Alles lijkt op elkaar

In dat kader komt er een belangrijke datum aan; 1 april 2013. Dan is het precies honderd jaar geleden dat Henry Ford de lopende band en daarmee massaproductie introduceerde. Sindsdien is er een explosie van producten geweest en zijn als gevolg hiervan de dienstensector en marketing ontstaan om al die producten te verkopen.

De technologische ontwikkeling staat ook nu niet stil en ook in de dienstensector wordt het steeds moeilijker om je als bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. In de perceptie van consumenten lijken alle diensten op elkaar zodat ze er minder of niets meer voor willen betalen. Net als producten worden het commodities

Het ontbreken van de waarde perceptie heeft alles te maken met de afstand die is ontstaan tussen de aanbieder en de koper. Sommige productgeoriënteerde bedrijven weten niet meer wat de markt (consument) wil en veel marktgeoriënteerde bedrijven worden als niet authentiek of als een lege huls ervaren.

Maak vrienden

Alleen bedrijven die investeren in relatie en beleving zullen het overleven. Zij gaan ervoor om “belovers” te maken; kopers met een loyalty beyond reason.  Zie het als een relatie met goede vrienden; als mensen die dicht bij je staan, van je houden en in je geloven.

Als restaurateur kun je natuurlijk Spa blauw blijven schenken als iemand om een glas water vraagt, maar je kunt ook nadenken over wat dat water voor je gasten betekent. Afgelopen weekend gaf ik mijn vrienden een alcoholvrije cocktail van Karvan Cevitam met water, ijs, mint en een vleugje gember. “Dat zouden ze overal moeten doen; lekker voor de dorst en gezond!” werd geroepen. En: “Het liefst in een grote karaf!”. Waarde creatie betekent dat je verder denkt; dat je echt iets wilt betekenen voor je vrienden eh… gasten. Daar wil iedereen voor betalen en over twitteren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.