Reikt je hotel verder dan de sterren… classificatie

Merkstrategie

Virgin is een merk dat op inspirerende wijze blijft innoveren. Richard Branson toont zich wederom een echte cowboy door een missie met lef aan te kondigen. Over 18 maanden wil hij toeristen niet alleen naar de ruimte te brengen, maar hen ook een gewichtsloze hotelaccommodatie aanbieden: “Space Ship 2”. We moeten natuurlijk nog afwachten of het gaat lukken, maar wat mij betreft is dit een mooi en symbolisch moment om meteen standaardisatie in de vorm van sterrenclassificatie af te schaffen.

Branson heeft als geen ander door dat het belangrijk is om vanuit sterke punten een beleving te creëren en keer op keer je fans te verrassen. Voor deze succesvolle aanpak zul je het hokjesdenken echter moeten verlaten en daarmee wat mij betreft ook de traditionele sterrenclassificatie. Deze weerhoudt hoteliers er juist van om een unieke gastbeleving vorm te geven.

Tegelijkertijd maakt Branson eens te meer duidelijk dat de traditionele hotellerie steeds meer en geduchte concurrentie krijgt van bedrijven in heel andere takken van sport. Ik kan je nu al vertellen dat “Space Ship 2” bij terugkomst op aarde zijn aantrekkingskracht als hotel zal houden. De eerste overnachtingen in de ruimte kosten meer dan 2 ton; daarna kun je op aarde nog makkelijk 1000 euro vragen voor een nachtje in een brok metaal die buiten de dampkring is geweest.

Voormalig platenbaas Branson is gewend om buiten de gebaande paden te denken en heeft ook plannen om in Amerika een hotel bouwen. Ik ben benieuwd welke revolutie dat op gaat leveren. Voor de lezer van dit stuk rest het advies om zichzelf niet langer te identificeren met een aantal sterren, met durf en visie te ondernemen en iets anders te doen dan de buurman. Alleen zo ben je in staat om een aantrekkelijke marge te realiseren op je product en fans aan je te blijven binden. Dat is de nieuwe standaard voor succes…. reach beyond the stars.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.