Het nieuwe werken: een mooie uitdaging om het echte verschil te maken in hospitality?

Beleving

De week van het nieuwe werken is net achter de rug. Volgens het nieuwe werken zijn we minder gebonden aan onze saaie kantoren en kunnen we overal werken. Wat doe je als je met anderen wilt overleggen?

Onderweg afspreken is handig, maar waar doe je dat op een prettige manier? Zeker niet bij de traditionele wegrestaurants die helaas een beetje stil zijn blijven staan. Zo moest ik laatst even gebruik maken van het internet bij een AC restaurant. Bij navraag aan de balie bleek de enige mogelijkheid om voor 4,95 een kaart van de KPN te kopen. Is dat nou het nieuwe werken? Bij Van der Valk was het al niet beter, het internet kom je dan wellicht wel op, maar een bedrijfsnetwerk wordt niet geaccepteerd. Nee, geef mij dan maar Igluu of Seats2Meet in Utrecht, een werklocaties met flexibele werkplekken en vergaderruimtes. Het is een moderne, frisse locatie waar alles goed geregeld is, je in alle rust kunt vergaderen en de broodjes ook nog eens veel lekkerder zijn dan bij de traditionele ‘restaurants’.

Naast het korte vergaderen heb ik ook wel eens een echte ‘heisessie’. Daarom reisde ik twee weken geleden af naar een landgoed op de Veluwe, ooit het verblijf van vorsten en vorstinnen en nu een ‘hotel of modern art’. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen aangezien men belooft om de luxe van vorsten en vorstinnen voort te zetten en mij te omringen met de goede dingen van het leven. Èèn van de belangrijkste wetten van marketing is dat belofte schuld maakt, dus ik verwachtte overvloed, overdaad, pracht en weelde.

Na de bouwvakkers, het zand en de bouwplaten te hebben ontweken op mijn hoge prinsessenschoenen kwam ik aan bij de ingang van het Landgoed. Bij binnenkomst werd ik helaas niet ontvangen door een lakei maar liep ik tegen een balie aan met foldertjes, op zoek naar een receptie die ik uiteindelijk verderop vond. Daar vertelde de receptioniste mij dat wij ontvangen werden in de lounge. De loungekamer was heerlijk en luxueus. Wellicht zouden mijn verwachtingen toch worden waargemaakt? In betrad de trap (aangezien de lift kapot was) en kwam in de vergaderzaal. Zonder de beloofde ‘modern art’ was het helaas niets meer dan een standaard vergaderruimte. Zou ik de weldaad dan gaan ervaren bij de lunch? Helaas niet, we begonnen met een zout soepje, gevolgd door een buffet zonder overdaad. Ook de middagsnack maakte de belofte niet waar, het was een onhoffelijk vet kaasbroodje op het standaard hotelbordje. Een illusie armer vertrok ik weer naar huis. Verdwenen was mijn romantisch beeld over het leven van vorsten en vorstinnen…

Zoals ieder sprookje heeft ook dit verhaal een moraal: een hospitality ervaring gaat over verwachtingen waarmaken. Was de service op het landgoed slecht? Nee, het was niet anders dan bij een andere vergaderlocatie. Maar door de gedane belofte verwachtte ik veel meer. In de tijd van het nieuwe werken, waarbij vaker buiten de deur wordt gewerkt, zullen de verwachtingen toenemen. Mede doordat nieuwe locaties als Igluu en Seats2meet de lat verhogen voor de wegrestaurants en hotels.  Om fans te maken en positieve reviews te krijgen zul je als hotel en/of vergaderlocatie meer moeten bieden dan de concurrent en jouw belofte moeten waarmaken. Dan pas ga je het echte verschil in hospitality maken.

(Blog geschreven samen met Victoria van Keulen)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.