De sterrenclassificatie: afschaffen!

Innovatie

Na 130 jaar hebben we weer een Koning! Op 30 april trad Willem-Alexander aan als koning van Nederland. Een plechtige dag waarin veel ging ‘zoals het hoort’ maar waar toch het gevoel van de frisse wind bleef hangen. Ook in de hotellerie mag van mij een frissere wind gaan waaien.

Niet alleen door de onverwachte onderbreking van de Koningsvaart en het bezoek aan DJ Armin van Buuren, maar zeker ook bij de inhuldigingsrede was een nieuw geluid te horen. Hierin gaf koning Willem-Alexander aan het belangrijk te vinden om grenzen te verleggen. Hij wil mensen aanmoedigen om uit te blinken en gebruik te maken van de kansen die ze hebben. Niet voor niets stonden, Anky van Grunsven en Andre Kuipers, vermomd als heraut, te stralen als de nieuwe sterren van deze tijd.

Winst

Ook in hospitality is het in de huidige tijd belangrijk om grenzen te verleggen en uit te blinken. Om interessanter te worden voor gasten kijken succesvolle bedrijven verder dan hun traditionele dienstverlening. Zo wordt hun serviceconcept sterker en minder uitwisselbaar met de concurrent. Een groot probleem in hospitality is echter de sterrenclassificatie. Uit mijn tweejarig onderzoek blijkt dat deze, door de verplichte deelname, de winstgevendheid negatief beïnvloedt. Door de te grote focus op standaardisatie begrenst de classificatie hotel- én andere ondernemers in hospitality die willen vernieuwen en zich willen onderscheiden. Zonder een vernieuwende kijk en het vermogen mee te gaan met de tijd kan er ook niet worden ingespeeld op het veranderende consumentengedrag en de daarbij passende behoeftes.

Het aftreden van Beatrix geeft Koning Willem Alexander nu de ruimte om een rol te spelen die past in de huidige tijd. Het afschaffen van de, verouderde, sterrenclassificatie zal ook in hospitality zorgen voor een frisse wind. Het zal zowel ondernemers als gasten als de nieuwe sterren in hospitality laat stralen.

Eerste publicatie op Misset Horeca 18 mei 2013

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.